Tips Untuk Merawat Kompang l WA 08563581146

Tips untuk Merawat KompangĀ 

Jual rebana Bangkalan, Jual rebana Nganjuk, Jual rebana Kediri, Jual rebana Madiun, Jual rebana Magetan, Jual rebana Tulungaggung, Jual rebana Trenggalek, Jual rebana Blitar, Jual rebana Pacitan, Jual rebana Ngawi, Jual rebana Ponorogo, Jual rebana Bojonegoro,Lamongan,Jual rebana Tuban, Jual rebana Gresik, Jual rebana Mojokerto, Jual rebana Jombang,Sidoarjo,Pasuruan, Jual rebana Probolinggo,Jember, Jual rebana Situbondo, Jual rebana Lumajang,Bondowoso,

Secara umum, alat kompang diperbuat daripada kayu dan kulit kambing. Ketahanan dan daya tahan alat kompang sangat bergantung pada bagaimana rawatan, penyimpanan, dan teknik dimainkan. Alat kompang yang kurang terawat dengan baik yang tidak memberi perhatian kepada teknik yang baik dalam permainan akan mengurangkan kualiti suaranya. Ketahanan bahan juga menjadi lebih buruk dan lebih mudah merosakkan.

Agar peralatan kompang anda tahan, sila lakukan petua berikut:

 • Simpan di tempat yang teduh dan kering.
  Kelembapan akan merosakkan struktur kulit dan kayu. Kerana dalam proses pembuatan tamburin, kulit kayu dan binatang dikeringkan sehingga kandungan air mencapai nol persen. Pengeringan lebih baik untuk tamburin. Oleh itu, berhati-hati apabila memasuki musim hujan. Kerap mengawal kawasan penyimpanan kerana ia mungkin mula berkembang.
 • Jauhi haiwan parasit.
  Beberapa jenis kayu disukai oleh anai-anai dan haiwan pemakan kayu lain. Ada tikus dan beberapa jenis serangga juga boleh memakan kulit kompang. Sangat berbahaya dan merosakkan. Kemudian pastikan almari atau simpanan anda selamat dari parasit.
 • Kawalan dan pengeringan
  Masa lama tidak digunakan dan disimpan di tempat tertutup membolehkan kelembapan tertentu berlaku. Kemudian keringkan tamburin anda di bawah matahari panas (antara jam 9 hingga 14) secara berkala. Ini akan memulihkan kandungan air kecil dan meningkatkan masa hidup tamburin anda.
 • Berhati-hati dalam membawa
  Kulit yang nipis, kering dan dengan ketegangan yang tinggi sangat terdedah kepada objek tajam. Selalunya air mata besar yang berlaku bermula dari tikaman tajam kecil, maka apabila alat itu sering dipukul (dimainkan) maka melebar. Adalah disyorkan anda mempunyai beg khas kompang.
 • Teknik menyusun alat yang betul
  Sekiranya tamburin anda tidak dicuba terlalu banyak. Letakkan yang lebih besar di bawah. Juga jangan biarkan kulit kira-kira lebih kecil daripada alat lain. Pisahkan tindanan mengikut jenis. Misalnya terbang dengan terbang lain. Begitu juga, alat lain.

Jadi lihat tip yang boleh kami sampaikan. Semua berdasarkan pengalaman kami semasa pengeluaran tamburin. Untuk butiran lanjut tentang kualiti kompang dan bagaimana untuk menjaga tamborin boleh didapati di kedai kami, di Kedai Rebana Hadroh Surabaya. Untuk tempahan sila hubungi kami:
Bpk.M.Rofiuddin 08563581146/081222322246 (Watsapp)

Perum YKP MA3 A / 2 Surabaya (Hadapan Kampus UPN Surabaya) atau klik pada Peta Google “Toko Rebana Hadroh Surabaya”

WhatsApp chat